Trouwringen en diamanten

Een belangrijk facet van de huidige trouwring, met name die van de dame, is de diamant in die worden gebruikt in de trouwringen.  Trouwringen en diamanten waren vijftig jaar geleden een heel ander verhaal. Toentertijd verkocht men veel minder diamanten in  trouwringen dan nu. Dit heeft later pas zijn intrede gedaan.

Diamanten zijn er in verschillende maten en vormen en is in principe een hele compacte vorm van waarde. Anders gezegd je koopt een heel klein ‘product’ voor een relatief hoge prijs. Hoe groter deze wordt (blijft natuurlijk klein), of hoe hoger van kwaliteit, des te meer deze gaat kosten.

De prijs gaat gaat dan ook nog eens exponentieel omhoog. Hoe groter de diamant des te hoger de prijs maar zodanig dat deze per 0.10 ct. verdubbeld in prijs in plaats van in een rechtevenredige lijn. Dit komt omdat er simpelweg minder van op de markt worden gebracht, dus zeldzamer zijn. Je raadt het al, hoe zeldzamer des te hoger de prijs…

Dat je het met diamant zo gek maken als je zelf wilt is een feit. De meeste trouwringen worden gezet met een diamant ter groote van 1 tot 5 punten diamant (0.01 – 0.05 crt). Ongeveer 15-20% van de trouwringen wordt gezet met meerdere diamantjes en het zijn veruit de vrouwen die hiervoor kiezen.

Naast de enorme hardheid van de diamant, die ontstaat door de bijzondere omstandigheden waaronder diamant zich vormt, is het toch die geweldige fonkeling van de diamant die ons mensen zo intrigeerd.

Deze fonkeling onstaat doordat het licht wat in de diamant schijnt, door de manier van slijpen wordt gebroken én terug gereflecteerd. Dir (ver)schijnsel noemt men ook wel het ‘vuur’ van de diamant.

De kwaliteitseisen van diamant

Diamanten worden aan de hand van deze vier eigenschappen, de 4 C’s, beschreven en ingedeeld op hun kwaliteit.

– Gewicht (Carat)
– Zuiverheid (Clarity)
– Kleur (Color)
– Slijpvorm (Cut)

Bovenstaande kwaliteitseisen bepalen allemaal de kwaliteit  van de diamant en daarmee de prijs.

Gewicht (Carat)

Men zegt dat het gewicht is bepaald aan de hand van het gewicht van de zaadjes van de Johannesbroodboom. De vruchten van deze boom zouden allemaal het gewicht hebben van ca. 0,2 gram. Dit is nu het vastgestelde gewicht van een diamant van 1,0 karaat. Je ziet deze gewichtsaanduiding ook vaak tegenkomen als ‘ct. of crt.’ als afkorting van het engelse woord ‘carat’.

Deze 0,2 gram wordt weer onderverdeeld in 100 punten. Zo heeft een 0.10 ct. (10 punten diamant; 10/100 = 1/10 deel van een carat) een gewicht van 0,02 gram en weegt een half karaat 0,1 gram en wordt dit ook wel aangeduid met 50 punten.

Het gewicht van diamant is niet gelijk aan de grootte van de diamant. De slijpvorm is namelijk erg bepalend voor het gewicht van de diamant. Een diamant die briljant geslepen is heeft een andere afmeting dan bijvoorbeeld een diamant met hetzelfde gewicht die princess geslepen is.

Wij leveren trouwringen waarin diamantjes verwerkt zijn die briljant, princess of baquette zijn geslepen. Deze zijn in verschillende gewichten verkrijgbaar. Belangrijk is wel te weten dat hoe zwaarder de diamant, des te dikker de trouwring. Trouwringen en diamanten hebben qua ontwerp en door bijvoorbeeld het gewicht (de afmeting) van steen die wordt gebruikt invloed op elkaar. Hoe dikker de ring des te groter de steen kan bijvoorbeeld. Ditzelfde geldt ook voor de slijpvorm.

Zuiverheid (Clarity)

Een ander belangrijk kwaliteitseis is de zuiverheid van de diamant. Dit wordt gedaan door te kijken hoe ‘vervuild’ deze is of dat er andere oneffenheden ìn de steen aanwezig zijn. Dit worden insluitsels genoemd. Insluitsels zijn scheurtjes, ingesloten koolfstofdeeltjes of andere mineralen en andere imperfecties. Dus hoe zuiverder de steen des te minder insluitsels deze heeft. Minder insluistels betekent ook dat er minder licht kan doordringen en daarmee terug gereflecteerd kan worden in de diamant.

Deze kwaliteitseis wordt onderverdeeld in verschillende graden en ingedeeld bij 10x vegroting. Zo kennen wij bijvoorbeeld de term IF, wat betekent dat de diamant loepzuiver is bij een vergroting van 10x. Een andere aanduiding is vvs1 of vvs2; hierbij gaat het om zeer kleine zichtbare insluitsels, die zichtbaar zijn bij 10x vergroting.

De diamant waar wij mee werken is zijn de SI kwaliteit (kleine insluitsels te zien met het blote oog) en IF kwaliteit, loepzuiver en daarmee zijn de insluitsels niet zichtbaar voor het blote oog bij een vergroting van 10x.

De mate van schittering van de diamant is wat ons mensen zo intrigeerd, het vuur van de diamant!

Kleur (Color)

Bij diamant gaat het om de mate van kleurloosheid van de steen. Hoe kleurlozer de diamant, des te hoger de kwaliteit. Ook deze kwaliteitseis heeft weer een onderverdeling in graden. Hoe kleurloser betekent ook een betere schittering.

Ondanks dat diamanten in een grote kleurschakering voorkomen, natuurlijk gevormd of indistrueel nabewerkt, zien we bij de trouwringen dat er veelal gekozen wordt voor de kleurloze (witte) diamant.

De meest kostbare diamanten zijn de stenen met de aanduiding „River“ (heel fijn wit of D-, E-kwaliteit), die wordt opgevolgd door de „Top Wesselton“ (fijn wit of F-. G-kwaliteit) en daaropvolgend de  „Wesselton“ (wit, H-kwaliteit of standaardkwaliteit).

De diamanten die wij in onze ringen aanbieden zijn Wesselton kwaliteit of je kan kiezen voor de Top Wesselton kwaliteit.

Slijpvorm (Cut)

Naast de vorm van de steen, is ook het slijpsel belangrijk voor de kwaliteit. Hoe beter de steen in de juiste verhouding is geslepen des te beter het licht in de steen wordt terug gereflecteerd. Dit komt ten goede van deze kwaliteitseis.

De mate van schittering van de diamant is wat ons mensen zo intrigeerd, het vuur van de diamant. Het perfect slijpen van een diamant is dan ook vakmanschap. Het is de taak van de diamantslijper de diamant zo te slijpen om tot een optimale reflectie te komen van het licht. Goed geslepen diamanten reflecteren het opgevangen ligt bijna helemaal.

De meest gebruikte slijpvorm is de rond geslepen briljant en dat zie je ook weer terug in onze trouwringen collecties. Naast deze slijpvorm bestaan er andere slijpvormen zoals princess, smaragd, hart, ovaal, marquise of druppel geslepen diamanten.

Wij gebruiken in onze trouwringen naast het briljant (rond) slijpsels ook het princess slijpsel (vierkant) en wordt de baquette slijpvorm (rechthoekig) ook in onze trouwring modellen gebruikt. Zoals je kan lezen zijn trouwringen en diamanten vandaag de dag niet meer los van elkaar te denken.

Diamantgebruik in onze Trouwringen 

Vormen van diamanten doen veel met een ring. Waar de een voor een ronde steen kiest voelt het beter voor een ander die een vierkant (princess) geslepen diamant in de ring te laten verwerken. Als je twee ontwerpen naast elkaar legt kan het zelfs zo zijn dat de ring voor zo’n persoon beter matched dan met ronde diamanten, briljant geslepen diamant, om dat dit beter bij de persoon past.

De ronde diamant, in de volksmond ook wel briljantjes genoemd (wat eigenlijk de naam van de slijpvorm is), fonkelt het mooist. Op nummer twee is dit de princess geslepen diamant.

Kies je nu voor een buaquette dan zie je veel minder fonkeling om het simpele feit dat aan de steen veel minder facetten zijn geslepen. Facetten zijn dan ook de oorzaak voor de reflectie van het licht in de steen.

Diamant is het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt. Dat is gelijk de reden waarom een goed geslepen diamant zo mooi blijft stralen en die schittering nooit verbleekt.

Voor het winnen van een karaat (is 1/5 gram) diamant wordt 20.000 kilo steen verplaatst. Van dat ene karaat is slechts 10% geschikt om in sieraden en trouwringen te zetten.

De plekken waar diamant gewonnen wordt zijn in Noord-Amerika, Rusland en Afrika en deze worden verhandeld op diamantbeursen in Antwerpen, New York, Mumbai, Bangkok en Amsterdam. Dit zijn de bekendste steden waar slijperijen zijn gevestigd die ruwe diamant de schittering geven in de hieronder vermelde slijpvormen.

Diamanten en trouwringen van het merk Breuning, het merk trouwringen dat wij verkopen, zijn conflictvrij. Dat houdt in dat deze niet afkomstig zijn uit conflictlanden waar militaire regimes met opbrengsten van de zogenaamde ‘bloeddiamanten’ oorlogen financieren.

Diamant en slijpvormen

Briljant is veruit de meest gebruikte slijpvorm van diamant in sieraden en trouwringen. Maar er bestaan ook hartvormige, peervormige, navette en markies geslepen diamanten. Het gebruik hiervan zie je veel meer bij sieraden dan bij trouwringen. Princess daarentegen zie je wel weer meer in trouwringen terugkomen.

Zoals al eerder vermeld, trouwringen en diamanten, met name de grootte van steen is erg van invloed op het design van de ring. Dit geldt ook voor de slijpvorm. Die is ook erg bepalend voor de Look en Feel van een trouwring.

Diamant is een wereld op zich. Zoals je kan lezen liggen er nogal wat criteria aan ten grondslag om de diamant in de juiste kwaliteitsgroep in te delen. Gezien de grootte van de diamant die wij gebruiken in onze trouwringen collecties zijn de kwaliteitseisen waartussen je kan kiezen TW/IF  (Top Wesselton/Internally Flawless) en W/SI (Wesselton/Samll Inclusions). Op deze afmetingen is dit dan ook ruim voldoende.

Mocht je nu besluiten om binnenkort een afspraak te maken dan zal ik deze termen met liefde verder willen toelichten!

Diamanten en tips!

Het gaat  hier over de controle van de zettingen in de ringen na enige tijd van aankoop van trouwringen met diamant(en).

Alles slijt en alles heeft zijn onderhoud nodig. Hoe uitwendiger de diamant is gezet (ten opzichte van de ring) des te meer deze te lijden heeft van allerlei aanrakingen met of stoten tegen attributen als tafels, stoelen, muren etc. Kortom slijtage door dragen.

Elk jaar controleren is dan ook een vereiste om de steen of de stenen op langer termijn te behouden, en de zetting waar deze in zitten, stevig genoeg te houden. Dit is naast draagcomfort een hele belangrijke, praktische kant van diamantjes in je trouwring. Hoe dieper deze in het materiaal verzonken zijn des te meer ‘slijtmateriaal’ om de steen is aangebracht, des te minder onderhoud er nodig is.

Trouwringen en diamanten gaan heel goed samen maar let wel, elk jaar laten controleren! Stenen kunnen ook kapot gaan, glissen zoals dat heet. Dit vooraf weten is wel zo handig. Geen reden om deze niet aan te kopen maar kennis vooraf geeft minder teleurstelling achteraf.

Een slijtproces dat langzaam gaat

Wat ook goed om te weten is dat wanneer je ringen naast elkaar gaat dragen dat de gladde ring negen van de tien keer zich in de naastliggende ring ‘draait’.

Dit proces gaat heel langzaam, maar door het vele dragen draait de gladde ring de gehele dag, ongemerkt, tegen de andere ring aan. Als deze nu met één of meerdere diamantjes is gezet dan kan dit de zetting, het goud waar de stenen in vast zitten, weg laten slijten en dit slijtageproces kan leiden naar kostbare reparaties of zelfs tot onherstelbare situaties.

Draag daarom trouwringen het liefst niet naast elkaar met andere (verlovings)ringen, ook gezien hun emotionele waarde.

Wil jij jouw ideeën doorspreken of inspiratie opdoen vanuit de vaste collecties en deze fysiek om zien en voelen in plaats van online? Maak dan een afspraak. Ik wil je hierbij graag helpen.

TrouwringenLounge |NL

1e klas ringen voor een next-level bestemming

EXPRESS THIS JOURNEY 

Volg ons op:

 Instagram

 Facebook

 Pinterest

Afspraak maken?

– Telefonisch  0527 – 28 12 34
– Bericht via WhatsApp +31 (0)6 – 25 39 46 21
– Een DM via Facebook of Instagram
– Mail naar afspraak@trouwringenlounge.nl
– Via het afspraakformulier op de website

Telefonisch zijn wij bereikbaar van maandag t/m zaterdag van 9:00 uur tot 21:00 uur.

Afspraken plannen wij in van maandag t/m zondag tussen 09:00 – 20:00 uur

Overige Bedrijfsgegevens:

Kvk nr.           39095144
BTW-ID nr.  NL001658538B76