Persoonlijke trouwringen de opties

De TrouwringDesigner helpt bij persoonlijke trouwringen

Zoals in het artikel – Persoonlijke Trouwringen en gravures – kun je trouwringen al persoonlijk maken in slechts enkele stappen. Maar er zijn tal van andere opties die trouwringen meer eigen maken naast vingerafdrukken en gravures.

Hieronder leggen we stap-voor-stap uit aan de hand van verschillende opties hoe je ringen persoonlijk kunt maken door deze te combineren. De trouwringdesigner helpt daarbij.

Het is van groot belang te weten dat elke ring niet alle opties door hoef te lopen, Het gaat erom dat je weet wat mogelijk is om ringen naast gravures persoonlijk te maken.

Nog belangrijker, dat deze past bij jouw hand, vinger en dat deze lekker voelt om te dragen!

De volgende opties komen aan bod:

 • Profiel, de vorm van de trouwring
 • Breedte, hoogte en maat van de trouwring
 • Opdeling van de trouwring
 • Voegen en groeven, de type belijning op de trouwring
 • Kleur en legering, het gehalte
 • Oppervlaktebewerkingen
 • Diamanten, het aantal en gewicht
 • Zetting, type en rijen
 • ringmaat en het bepalen ervan
 • Gravuremogelijkheden

Persoonlijke trouwringen maken, de opties

Ringprofiel, de vorm van de ring

Het profiel is de basisvorm van een ring. Het is de dwarsdoorsnede van de ring, als je deze doorzaagt in de breedte dan zul je deze vorm gaan zien.

Er zijn verschillende profielen die de stijl van je trouwring zullen bepalen. Het is dan ook de start van het adviesgesprek welk profiel je mooi en lekker vindt zitten.

Zo zijn er strakke, rechte profielen maar ook de bollende in allerlei variaties en zelfs hollende profielen van ringen mogelijk.

Verder doen facetranden veel met de vorm van de ring of juist een geronde zijkant, en natuurlijk een bollende binnenzijde. Dit vergroot het draagcomfort.

Het profiel gaat dus niet alleen hoe de ring eruit ziet in de basis, maar zeker net zo belangrijk te weten hoe deze om je vinger zit en hoe deze voelt.

 

Breedte, hoogte en maat van de trouwring

Zoals het profiel bepalend is voor de look & feel :-), zo is de breedte en de dikte van de ring bepalen ook belangrijk voor het design én de pasvorm.

Het is een soort van fine-tunen wat bij jouw eigen hand past, los van je partner, en wat jij fijn vindt voelen. Dit is namelijk heel persoonlijk.

De ene persoon maakt het niet uit dat een ring te voelen is en voor ander geldt dat dit juist helemaal niet bedoeling moet zijn en dit als lastig wordt ervaren.

Breedte en hoogte zijn daarmee van een doorslaggevende factor het draagcomfort. Een trouwring moet lang meegaan, wordt dagelijks gedragen en heeft daarmee veel te ‘verduren’  gedurende de tijd van het dragen.

De dikte/hoogte van de trouwring speelt hier een cruciale rol in. Te dun is niet aan te raden en heeft een ondergrens, zelfs als dit budget technisch niet helemaal past.

Helemaal als er diamantjes in de ring verwerkt worden, dan moet de ring een zodanige dikte hebben dat er geen speling op de ring kan komen. Allemaal elementen om rekening mee te houden

Door de uitgebreide en fijnmazige mogelijkheden om dikte en bredte van de ring te bepalen kan elke ring aan de hand- en vingervorm worden aangepast.

 

Opdeling van de trouwring

Veel ringen hebben een lijnen structuur. Dit kunnen verschillende type scheidingslijnen op één kleur goud of verschillende kleuren goud die van elkaar gescheiden worden door een smalle groef aan te brengen. Deze lijn kan een u-vorm hebben, een v-vorm of een rechthoekige vorm. Dit zijn wel de details 🙂

Een lijn aanbrengen doe je niet voor niets. Of je nu eenkleurige trouwringen mooi of meerkleurige ringen, een lijn, hoe deze er ook uit ziet breekt het oppervlak en het accentueert het onderscheid. Dus het witgoud wordt duidelijker als je deze door een lijn laat breken ten opzichte van het geelgoud. Dit werk ook op dezelfde manier vat het gematteerde geelgoud en het gepolijste deel geelgoud van de enkelkleurige trouwring en geeft wederom dat geaccentueerde effect.

Dan is er nog de mogelijk heid de ring in bijvoorbeeld 50%-50% op te delen maar je kunt ook kiezen voor 25%-75%. Mocjht je twee scheidingslijnen wensen dan kun je zelfs je trouwring opdelen in bijvoorbeeld  25% – 50% – 25%, bijvoorbeeld 25% witgoud – 50% geelgoud en weer 25% witgoud. Je zult begrijpen dat hier weer allerlei variaties op te bedenken zijn.

Voegen & Groeven, de type belijning op de trouwring

Een verdieping op de de belijning zijn de Voegen & Groeven die kunnen dienen als scheidingslijnen maar ook onderdeel kunnen zijn van het ontwerp zelf. Zoals hierboven beschreven zijn scheidingslijnen populaire ontwerpopties en vormgevingselementen van persoonlijke trouwringen.

We kunnen de volgende scheidingslijnen aanbrengen en van elkaar onderscheiden.

 • U-Voeg
 • V-Voeg
 • Rechthoekige voeg

Andere opties hiervan zijn:

 • Carbonvoeg enkel én dubbelzijdig
 • Golfvoeg (van 1 tot 4 sinussen)
 • Parelvoeg
 • Zijranden (uitsparingen)
 • Parelranden (zijkanten)

 

Kleur en legering, het gehalte

Goudkleur is naast het profiel uitzoeken eigenlijk het eerste wat doorslaggevend is. Niet iedereen is gecharmeerd van witgoud en dat geldt precies andersom ook, geelgoud is voor andere juist weer een no-go

Edelmetaal als goud is er in verschillende kleuren en legeringen. Denk aan wit-, geel- en roodgoud. Ook zijn er tussenkleuren. Deze zijn heel goed met elkaar te combineren in verschillende opdeling (zie boven). Zelfs is het mogelijk met drie kleuren goud te werken.

Naast goud is het mogelijk je ringen in platina te vervaardigen en zelfs in palladium, dit zijn de witte metalen die onderling verschillende in de grijs-kleur. Hierbij gaat het om kleurschakeringen in grijskleur die per edelmetaal weer net even anders is.

Wanneer je geelgoud niet mooi vindt, kun je dus ook voor platina, witgoud of palladium kiezen.

Het gehalte van het edelmetaal betekenis dat er een bepaalde hoeveelheid van het edelmetaal is gebruikt. Hoe hoger het gehalte, des te meer van het desbetreffende edelmetaal is toegevoegd aan de legering (het mengsel van metalen). Verder is het gehalte direct van (grotere) invloed op de prijsstelling. Hoe meer edelmetaal er in de ring gebruikt wordt des te kostbaarder deze wordt.

 

Oppervlaktebewerkingen

Om trouwringen nog persoonlijker te maken bestaan er verschillende soorten oppervlaktebewerkingen. Je zou per opdeling van de ring zelfs kunnen kiezen deze af te wisselen, bijvoorbeeld een deel gepolijst en een deel ijsmat.

De gepolijste uitvoering van een ring is natuurlijk de bekendste en op nummer twee, gematteerd in de lengte. Maar er zijn een aantal minder bekende oppervlaktebewerkingen die ook een mooi effect hebben op ring.

 • Gepolijst
 • Gematteerd strijkmat/satijn in de lengte
 • Gematteerd strijkmat/satijn in de breedte
 • Gematteerd strijkmat/satijn diagonaal
 • IJsmat
 • Kristalmat
 • Zandmat fijn
 • Zand grof
 • Hamerslag
 • Terra
 • Bast
 • Houtnerf

 

Diamanten, het aantal en gewicht

Een belangrijk facet van de huidige trouwring, met name die van de dame (of dames), is de diamant in de ring.

Diamanten zijn er in verschillende maten en vormen en is in principe een hele compacte vorm van waarde. Anders gezegd je koopt een heel klein ‘product’ voor een relatief hoge prijs. Hoe groter deze wordt (blijft natuurlijk relatief klein), of hoe hoger van kwaliteit, des te meer deze gaat kosten.

Diamanten geven de trouwring iets speciaals, als je er van houdt natuurlijk. Ze blijven prachtig fonkelen, het vuur van de diamant. Hoe groter de diamant, des te ‘zwaarder’ deze is, uitgedrukt in caraat.

Er zijn als opties allerlei groottes te kiezen evenals het aantal, net wat je mooi vindt en bij je past.

Lees in het artikel – Trouwringen en Diamanten – meer over alles over diamanten

 

Zetting, type en rijen

Het type zetting is erg van invloed op het design van de ring. Kies je voor een pavé-zetting dat gaat dit wat klassieker aan doen en kies je voor een railzetting, dan ziet dit er allemaal wat moderner uit. Het is wat je wenst en daarmee een belangrijke optie om trouwringen persoonlijk te maken.

Wil je veel diamantjes in je ring hebben, je bent verliefd op ‘Bling’ dan bestaat er zelfs de optie om diamantjes in rijen over de ring te laten lopen. Dit kan geheel rondom, voor de helft of bijvoorbeeld zeven stenen per rij.

Er zijn ook andere manieren van diamant zetten die de ring een karakteristiek uiterlijk geef. Denk hierbij aan een spanzetting of een oogzetting. Een diamantje die rond aangewreven is wat meer ingetogener beeld geeft of de sterrenhemel die het licht over de gehele bovenkant van de ring doet laten fonkelen.

Hierbij nog even de opties op een rijtje:

 • Pavé (lengte- of breedterichting en aan zijkant rechts of links)
 • Ingewreven (lengte- of breedterichting en aan zijkant rechts of links)
 • Spanzetting (dwarsrichting, diagonaal, concaaf en convex-concaaf)
 • Kanaalzetting (lengte- of breedterichting en aan zijkant rechts of links)
 • Oog zetting (lengte- of dwarsrichting en diagonaal)
 • Chaton versie (verschillende opties)
 • Sterrenhemel (vrij, sjabloon en solitair-versie)

 

Ringmaat en het bepalen ervan 

Je ringmaat, een belangrijke stap en eigenlijk niet goed te bepalen als je weet wat het profiel is en wat de breedte is van de ring.

Het staat niet namelijk niet helemaal ‘vast’ wanneer je bijvoorbeeld een ringbreedte hebt van bijvoorbeeld 5,5 mm en je meet met een pasring van 3,0mm. Het hangt ook af van de bollende binnenzijde, of juist een rechte binnenzijde, de breedte van de ring.

Uiteraard pas je de pasring aan op de breedte van de ring en aan de bollende zijde van deze pasring ten opzichte van de het profiel dat je wenst.

Verder is het belangrijk bij het opmeten van de ringvinger aan welke hand de ring gedragen gaat worden. Er zit namelijk vaak een verschil tussen de maten van beide ringvingers, dus van te voren weten waar je je trouwring wil gaan dragen is belangrijk.

In Nederland worden verlovingsringen meestal aan de linker ringvinger gedragen, terwijl trouwringen aan de rechter ringvinger worden gedragen. Afhankelijk welke religie je hebt en hoe praktiserend je hierin bent.

Dit kan in andere landen anders zijn en als je hier vandaan komt en je vind dit belangrijk, dan is dit een optie om over na te denken.

 

Gravuremogelijkheden

De gravure maakt een trouwring nog persoonlijker. In het artikel – Persoonlijke trouwringen en gravures – kun je hier van alles over lezen .

U kunt vrij kiezen of u uw ring aan de buiten- of binnenkant wilt laten graveren, met een vooraf bepaald lettertype, met uw eigen handschrift, uw persoonlijke liefdesboodschap of de vingerafdruk van uw partner.

 • Gravure binnen
 • Gravure buitenkant
 • Gravure zijkant
 • Symbolen
 • Eigen handschrift
 • Eigen tekeningen
 • Vingerafdruk
 • Eigen liefdesboodschap
 • En meer

Niet alle opties gelden voor iedereen en elke ring

Nogmaals  het is niet de bedoeling alle ipties in jullie te gaan verwekren en dez ehele lijst af te lopen. Het geeft wel aan dat trouwringen meer en meer persoonlijk worden door specifieke wensen en stijlen van mensen en dat is juist zo leuk! Het gaat en staat met het lekker-zitten-van-de-ring en de juiste pasvorm. Dat is altijd de basis en daarop bouwen verder voort.

Uiteraard zijn we bij elke stap aanwezig om te helpen en deze te laten zien aan de hand van echte ringen als voorbeeldmodellen.

TrouwringenLounge |NL

1e klas ringen voor een next-level bestemming

EXPRESS THIS JOURNEY 

Volg ons op:

 Instagram

 Facebook

 Pinterest

Afspraak maken?

– Telefonisch  0527 – 28 12 34
– Bericht via WhatsApp +31 (0)6 – 25 39 46 21
– Een DM via Facebook of Instagram
– Mail naar afspraak@trouwringenlounge.nl
– Via het afspraakformulier op de website

Telefonisch zijn wij bereikbaar van maandag t/m zaterdag van 9:00 uur tot 21:00 uur.

Afspraken van maandag t/m zondag tussen 09:00 – 22:00 uur

Overige Bedrijfsgegevens:

Kvk nr.           39095144
BTW-ID nr.  NL001658538B76