Edele metalen goud, platina en palladium

Gouden trouwringen kopen, platina en bewerkingen

Gouden trouwringen kopen, het lijkt zo simpel. We maken een afspraak bij de trouwringspecialist en kiezen daar een aantal modellen uit die we mooi vinden. We geven opdracht deze te laten maken, na het aanbrengen van een aantal veranderingswensen. Nog even de gravures bespreken en binnen drie tot zes weken krijg je een telefoontje dat de ringen, gekeurd en wel, er zijn.

Maar wat is daarvoor allemaal nodig? Wat koop je in feite als je een ring of sieraad van goud laat maken en wat gaat daarvoor allemaal aan vooraf? En dan hebben we het nog niet over het proces van vervaardigen van gouden trouwringen die we kopen, dat is een artikel op zichzelf.

Gouden trouwringen kopen, maar wat is goud?

Het latijnse woord voor goud is Aurum en heeft een soortelijke massa van 19,2. Dat betekent dat goud 19,2x zwaarder is dan water. Als zuiver metaal is goud vrijwel onbruikbaar voor industriële toepassingen doordat het erg zacht is. In plaats daarvan wordt het veelvuldig gebruikt in legeringen omdat het element over uitstekende elektrische eigenschappen beschikt en zeer corrosiebestendig is. Zie onderaan in het artikel verschillende soortelijke gewichten van de legeringen.

Om de goudlegering harder en sterker te maken worden er andere metalen aan toegevoegd, afhankelijk van de goudkleur zijn dit koper, zilver en palladium. Dit noemt men bijzet.

De kleur van het toegevoegde metaal bepaalt ook de kleur van het gelegeerde goud. Bijzet voor geelgoud is zilver en koper. Hoe meer koper er wordt toegevoegd des te roder het goud wordt. Dus de verhouding zilver en koper maakt de roodgouden tint in het goud.

Bijzet voor witgoud zijn de metalen palladium en zilver. Palladium is de ‘witmaker’ van de witgoud legering die tegenwoordig het meest voor trouwringen wordt gebruikt.

In de natuur komt goud van 24 karaat voor maar dit is veel te zacht om trouwringen van te maken.

De hoeveelheid toegevoegde metalen zorgt voor de verschillende gehaltes. Zo bestaat veertien karaat goud uit 58.5% goud en is de 41,5% van deze legering andere metalen. Achttien karaat goud bestaat uit 75% goud en 25% andere metalen.

Met de huidige technieken die worden gebruikt voor het vervaardigen van trouwringen is het verschil in hardheid tussen veertien of achttien karaat bijna nihil.

Zilver is ten opzichte van goud, platina of palladium minder hard en dus minder duurzaam. Bovendien corrodeert zilver in tegenstelling tot goud veel sneller. Het is dan ook niet aan te raden om trouwringen in dit materiaal te kopen.

De goudlegeringen

24 karaat              1000/1000                   100,0 % goud = puur goud

18 karaat                 750/1000                      75,0 % goud

14 karaat                 585/1000                      58,5 % goud

9 karaat                   375/1000                       37,5 % goud

8 karaat                   333/1000                      33,3 % goud

Hypoallergeen

Goud, maar ook platina en palladium zijn de meest edele metalen die er bestaan. Deze metalen zijn hypoallergeen. Dat wil zeggen dat deze de minste kans geven op allergiesche reacties. Wij raden daarom ook gevoelig reagerende mensen aan zelfs 18 karaat goud aan of platina te kopen. Hoe zuiverder het metaal, des te minder er kans bestaat met reacties van de bijzet metalen koper of zilver.

Platina ringen, in plaats van gouden trouwringen kopen

Platina (PT) heeft een soortelijk gewicht 21,5. Dit betekent dus das dat Platina 21,5 x zwaarder is dan water

Het  merendeel van het platina wordt ontgint in:

  • Zuid-Afrika (76%)
  • Rusland (15%)
  • Canada (4%)
  • Zimbabwe (2%)
  • Verenigde Staten (2%)

Platina wordt vaak gevonden in combinatie met andere metalen uit de platinagroep: ruthenium, rhodium, palladium, osmium en iridium.

Van alle metalen is platina het meest edel en zeldzaam. Door de hardheid is platina, in tegenstelling tot goud, wel puur te verwerken tot trouwringen. Met een hoog soortelijk gewicht zorgt dit voor zwaardere en kwalitatief nog hoogwaardiger trouwringen. De trouwringen van platina gaan nog langer mee, doordat er bij beschadigingen geen materiaalverlies maar metaalverschuiving plaatsvindt.

Platina is één van de edelste metalen die onze aarde rijk is en heeft een prachtig heldere witte kleur die alom gewaardeerd wordt. Samen met palladium, rhodium, iridium, ruthenium en osmium vormen zij samen de platina metalen. Wij werken alleen met platina als het 95% puur gelegeerd materiaal betreft; zeer zuiver dus PT950. In sommige gevallen kiezen we er zelfs voor kiezen om platina met ruthenium of iridium te legeren omdat het de ring uiterst hard maakt.

Onze Nederlandse waarborg ziet dit dan als zuiver of puur platina. Meestal echter wordt het gelegeerd met 5% koper omdat het daarna beter bewerkbaar is om diamanten in te zetten of zettingen aan vast te solderen. Dit solderen gebeurt overigens ook met platina.

Platina is een moeilijk te smeden en te vormen. Het vergt veel vakmanschap en kennis van een edelsmid om dit metaal te bewerken tot een mooi sieraad of trouwring. Platina is een buigzaam en kneedbaar metaal met een grijs-witte glans en dat goed bestand is tegen corrosie door cyaniden, halogenen, zoutzuur en niet aan de lucht oxideert.

Omdat het metaal onschadelijk is voor mensen en niet snel dof wordt is het zeer geschikt, los van het feit dat lastig is om te doen, om juwelen van te vervaardigen. Verder is platina goed bestand tegen hoge temperaturen en is het chemisch stabiel. Hierom wordt platina ook in industriële processen veel toegepast.

Platina 600 of Platina 950

Een aantal jaren geleden lag de aankoopprijs van platina veel hoger dan goud. Doordat de waarde van goud de laatste jaren enorm gestegen is en van platina juist gedaald, zitten deze metalen vandaag de dag ongeveer op hetzelfde niveau. Toch blijft platina 950 kostbaarder, omdat het soortelijk gewicht ligt heel wat hoger ligt en heel wat moeilijker te bewerken is.

Wij bieden ook platina 600 aan wat een goed alternatief is voor witgoud 18 Kt. Hierin is iets minder platina in verwerkt waardoor het een iets grijziger metaal is vergeleken met platina 950(wit). We raden dit metaal met regelmaat aan voor trouwringen omdat het duurzaam is en de prijzen hiervan zeer interessant zijn ten opzichte van 14 of 18 krt witgoud.

Wij  bieden twee platina legeringen aan PT950 en PT600:
  • Het witste, zuiverste en meest exclusieve edel metaal voor een trouwring is platina 950. Deze is het hardste van de zachte edelmetalen. 95% platina en 5% bijzet.
  • Platina 600 is prijsvriendelijker terwijl het platina toch niet veel verliest van zijn bijzondere kwaliteiten. Door andere edelmetalen te mengen met platina ziet deze legering er wat grijzer uit dan het witte platina 950. In deze legering is 60% platina gelegeerd met 25% palladium en 15% koper.

Palladium

Het soortelijk gewicht van PD ligt rond 12,02 ( is 12,02 x zwaarder dan water)

Ook van palladium worden trouwringen gemaakt. Het voordeel van dit metaal ten opzichte van witgoud is dat het door en door wit van kleur is. Ook kan er een prijsvoordeel zijn in vergelijking met goud. De Breuning ringen worden in 2 palladium gehalten gemaakt. In 950/000 en in 500/000. Op dit moment is de PD500 legering wel voordeliger maar de PD950 is veruit het kostbaartste metaal gezien de koers de afgelopen maanden bij is verdubbeld.

Tevens wordt palladium als bijzet metaal in witgoud gebruikt, dit geeft een grijzer eindresultaat in de legering ten opzichte van het gebruik van nikkel. (nu niet meer toegestaan). Dit heeft er toe geleid dat de huidige witgouden trouwringen kostbaarder zijn geworden dan gebruikelijk.

Oppervlaktebewerkingen

Rhodium en Ruthenium

Rhodium wort vaak gebruikt om witgoud, waar palladium in verwerkt is,witter te maken. Dit gebeurt zowel bij sieraden als bij trouwringen.

Je kunt deze twee verschillende edelmetalen goed zien bij onze Black&White collecties. Deze ringen collectie worden gemaakt uit twee verschillende witgoud-legeringen. Het donkere deel wordt met 19% palladium gelegeerd het lichte deel met een lager gehalte palladium. Om extra contrast van de twee grijstinten te verkrijgen wordt hier een rhodium laag (wit) en een ruthenium laag (antraciet) op aangebracht. Deze slijten er weliswaar wel weer af  door het dragen van de ringen.

Palladium als (100%) metaal kan niet worden gerhodineerd!

Polijsten, matteringen en structuren

Naast het kunnen aanbrengen van lagen metaal over het goud, zoals rhodium of ruthenium, kun je het metaal ook op allerlei manieren bewerken. Polijsten is het aanbrengen van een hoogglans op het metaal. Door een steeds fijnere katoenen borstel te gebruiken wordt het metaal spiegelglad en verkrijgt zijn bekende glans. Uiteraard wordt dit bij het dragen weer minder door het krassen van het oppervakte van de goud omdat goud een relatief zacht metaal is.

Met name matteringen kunnen in veel verschillende ‘Looks’ worden aangebracht op het goud. Ook deze slijten, na verloop van tijd, er wel weer af. In feite wordt het oppervlak van gepolijst of gematteerd hetzelfde. Het gaat er een beetje ’tussenin’zitten qua look.

Ook op bepaalde wijze van frezen over het oppervlakte resulteert in verschillende oppervlaktebewerkingen die een hele andere look geven aan het edele metaal.

Kijk voor deze mogelijkheden én meer ook in onze TrouwringDesigner, hier kun je heel goed zien hoe een bewerking aan de oppervlakte er dan uit kan komen te zien.

Gezien deze aangebrachte structuren dieper in ht emateriaal worden aangebracht is het slijtageproces wel daar, maar zal veel langer blijven zichtbaar blijven gezien de ‘slijtlaag’ veel dieper is dan bij matteringen zoals satijn- of gezandstraald mat.

Een geheel andere manier van het oppervlakte bewerken is een echte hamerslag aanbrengen op de ring. Dit is in feite het vervormen van de bovenlaag van het metaal zodat je een oude ‘geleefde’ look creëert.

Overzicht van soortelijk gewichten edelmetalen en hun legeringen.

Hoe hoger het soortlijke gewicht en de leghering van het edele metaal dat je kiest, des te zwaarder wordt de ring die je gaat dragen. Dit is ook bepalend voor de prijs.

Fijn Platina 21.4
Platina 950 20,5
Fijn Goud 19.2
22 Karaat geelgoud 16.5
18 Karaat geelgoud 15.4
18 Karaat roodgoud 15.1
18 Karaat witgoud 14.8
14 Karaat geelgoud 13.7
14 Karaat roodgoud 13.1
14 Karaat rosé 13.3
14 Karaat witgoud 12.8
8 Karaat geelgoud 10.9
8 Karaat witgoud 10.5
Fijn zilver 10.5
Zilver 1ste gehalte 925 10.3
Zilver 2de gehalte 835 10.2

 

TrouwringenLounge |NL

1e klas ringen voor een next-level bestemming

EXPRESS THIS JOURNEY 

Volg ons op:

 Instagram

 Facebook

 Pinterest

Afspraak maken?

– Telefonisch  0527 – 28 12 34
– Bericht via WhatsApp +31 (0)6 – 25 39 46 21
– Een DM via Facebook of Instagram
– Mail naar afspraak@trouwringenlounge.nl
– Via het afspraakformulier op de website

Telefonisch zijn wij bereikbaar van maandag t/m zaterdag van 9:00 uur tot 21:00 uur.

Afspraken plannen wij in van maandag t/m zondag tussen 09:00 – 20:00 uur

Overige Bedrijfsgegevens:

Kvk nr.           39095144
BTW-ID nr.  NL001658538B76